Berlijn bezienswaardigheden

Potsdamer Platz is een goede plek om te beginnen, omdat het een herboren Berlijn vertegenwoordigt; veel van zijn nieuwe structuren zijn het werk van Europa’s meest gevierde architecten. Ooit een woestenij met de Berlijnse muur door het centrum, is het opnieuw de locatie van het hoofdkantoor van het bedrijf, zoals DaimlerCity en het Sony Center, evenals een centrum voor film- en tv-entertainment, meer dan 100 winkels, restaurants en bars, een pretpark , en een klein stukje van de Berlijnse muur in reliëf met graffiti en foto’s.

Als je naar het noorden loopt, kun je even verdwalen tussen de 2711 stèles die een op een begraafplaats lijkend Holocaust Memorial en ondergronds informatiecentrum over de vermoorde Joden van Europa vormen. Tegenover Ebertstrasse ligt de Tiergarten, het uitgestrekte stadspark dat zich uitstrekt ten westen van de Brandenburger Tor (poort) naar de dierentuin van Berlijn.

Gebouwd in 1791, verenigt de triomferende Brandenburger Tor nu de twee Berlijners in plaats van deel uit te maken van de muur die de stad verdeelde. De poort kijkt uit op Pariser Platz, het opnieuw elegante plein met mooie gebouwen waarin het Adlon Hotel, de Britse ambassade en de Amerikaanse ambassade zijn ondergebracht.

Doorgaan voorbij de Brandenburger Tor naar de Reichstag (opnieuw parlement sinds 1999). Gebouwd in 1894, brandde het in 1933, waardoor Adolf Hitler een excuus kreeg om de macht te grijpen. Tijdens de reconstructie heeft Sir Norman Foster een glazen koepel toegevoegd, een van de populairste attracties van de stad. Hoewel het prachtige uitzicht per lift gratis is, kan het wachten om binnen te komen tot een uur duren.

Als u niet via het gloednieuwe monumentale Hauptbahnhof (centraal station) in Berlijn bent aangekomen, loop dan zeker door het open park om binnen te kijken. De S-Bahn- en Deutsche Bahn-treinen rijden door de gebogen glazen treinloods op het bovenste niveau en onder volledig rechte hoeken onder de grond. Daartussen bevinden zich een enorm aanbod aan winkels, restaurants en snackconcessies, evenals een stadsinformatiecentrum.

Ga terug naar Unter den Linden langs een promenade langs de rivier de Spree naar Wilhelmstrasse, sla dan rechtsaf en ga twee blokken verder naar het zuiden. Volg Unter den Linden langs de Russische ambassade naar Friedrichstrasse en sla weer rechtsaf om de meest stijlvolle overdekte winkelwijken van de stad te verkennen in Friedrichstadt Passagen – Galeries Lafayette en Quartier 206 en 205. Met behulp van glas, marmer en smeedijzer hebben ze een verfijning die de begin 20e eeuw in plaats van hun veel recentere constructie en ontwerp.

Net ten oosten vormt de Gendarmenmarkt een fraai open plein voor de Deutscher Dom (Duitse kathedraal), Franzosischer Dom (Franse kathedraal) – gebouwd voor de Franse Hugenoten (protestanten) die Frankrijk ontvluchten en hun toevlucht zoeken in Berlijn – en het Konzerthaus (concertgebouw).

Ga verder naar het zuiden voorbij het U-Bahnstation Stadtmitte naar Checkpoint Charlie, ooit de beroemdste grensovergang tussen de Amerikaanse sector en de Sovjetsector. De tentoonstellingsruimte, Haus am Checkpoint Charlie, vertelt het verhaal van de bouw van de Berlijnse Muur en de ingenieuze manieren waarop Oost-Duitsers probeerden naar het Westen te ontsnappen via tunnels en door zich vast te klampen aan de onderkant van auto’s en vrachtwagens.

Blijf nog vier blokken naar het zuiden lopen en sla linksaf de Hoffmann Promenade naar het Judisches (Joods) Museum in voor een aangrijpende geschiedenis van Duits-Joodse bijdragen voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Het architecturale plan van Daniel Libeskind is met opzet desoriënterend. Multimedia-exposities zijn onder meer filmfragmenten, luisterstations en documenten die in laden zijn opgeborgen. Leer meer over de Joodse geschiedenis met een van deze Joodse erfgoedreizen van Viator.

Terugkerend naar Unter den Linden, ga verder naar het oosten langs de Oude Nationale Bibliotheek en de Humbolt Universiteit (links) waar Marx en Engles studeerden en Einstein lesgaf. De oude koninklijke bibliotheek en de Staatsopera bevinden zich aan de rechterkant. De rivier de Spree loopt nu onder Unter den Linden terwijl de boulevard Karl-Leibknecht-Strasse wordt en bochten naar links. Am Zeughaus (links) herbergt het onlangs geopende Duitse historische museum, terwijl het eiland dat de twee rivierkanalen verdeelt, de site is voor de grootste concentratie van musea in Berlijn, een werkelijk prachtig complex.

De vier musea zijn Alte Nationalgalerie (oude nationale galerij) voor 19e-eeuwse Europese kunst, waaronder Franse impressionisten; Pergamonmuseum voor klassieke, Nabije Oosterse en Midden-Oosterse (islamitische) kunst, waaronder het Pergamon-altaar (165 v.Chr.) En Ishtar-poort (6e eeuw v.Chr.); Altes Museum voor Egyptische, Griekse en Romeinse kunst; en het onlangs heropende Bodes-museum voor Europese beeldhouwkunst van de middeleeuwen tot de 19e eeuw. Een dagpas geeft toegang tot alle vier, of bezoekers kunnen kaartjes kopen voor elk museum afzonderlijk.

Steunend op het tweede kanaal, doemt de Berliner Dom (kathedraal van Berlijn) neo-Renaissance groot op. Voltooid in 1905, was het de familiekerk voor de heersende Hollenzollerns, van wie sommigen zijn begraven in de crypte.