Berlijnse wijk die je moet kennen

Berlijn is een uitgestrekte stad en het kan moeilijk zijn om rond te komen. Het is dus logisch dat veel toeristen naar Berlijn meerdere dagen in de stad kunnen doorbrengen zonder Mitte, de centrale wijk van Berlijn, te verlaten.

Mitte

Mitte vertaalt letterlijk naar “midden” en dat is (eigenlijk) waar het ligt. Deze wijk is zo dicht mogelijk bij het centrum geslagen voor de kronkelige linie die een kaart van Berlijn is.

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg is een perfect voorbeeld van de verwarring over buurten. Hoewel dit een van de meest populaire gebieden voor bezoekers en Berlijners is, maakt het eigenlijk deel uit van de Pankow Bezirk.

Friedrichshain

Friedrichshain is nu onderdeel van een gecombineerd district van Friedrichshain-Kruzberg, maar deze Kiez over het water hebben verschillende persoonlijkheden.

Kreuzberg

Zoals zoveel van de coolste buurten van Berlijn, was Kreuzberg ooit het gebied voor immigranten, daarna krakers, daarna kunstenaars en studenten, en wordt nu in een adembenemend tempo overgenomen door een veel rijker publiek.
Bars lijken hier te broeden, evenals restaurants met meer exotische gerechten dan schnitzel. Er is een Boheemse sfeer met een sterke stroom van tegencultuur. Massieve kunstwerken sieren de muren (zoek naar de “menseneter” zodra je Oberbaumbrucke kruist) en opmerkelijke stukken die wereldberoemd zijn geworden en die sindsdien zijn verdwenen.

Charlottenburg

Charlottenburg-Wilmersdorf (de administratieve titel – die opnieuw twee voorheen onderscheiden buurten verenigt) is het leukere Berlijn. Het is schoner en beschaafder dan andere delen van de stad, maar voor veel mensen betekent dat ook dat het saaier is.