Bezienswaardigheden

Potsdamer Platz

Voor de Tweede Wereldoorlog stonden op dit plein mooie panden en was het een druk bezochte ontmoetingsplaats. Helaas is het merendeel hiervan verloren gegaan tijdens de oorlog. Na de afbraak van de Berlijnse Muur is ook dit plein afgebroken en opnieuw in ere hersteld. Er staan nu dus nieuwe moderne gebouwen met daarin theaters, bioscopen, het populaire winkelcentrum Arkaden en verschillende uitgaansgelegenheden.

Unter der Linden
In het hartje van het centrum van Berlijn ligt deze prachtige laan met bomen. Aan deze laan staan een aantal bijzondere historische panden. Vroeger was deze laan erg chique, maar ook nu heeft het nog veel aanzien. Zodoende zijn er ook volop restaurants, cafés en luxe winkels te vinden.

Rijksdaggebouw
Het gebouw heeft de uitstraling van een paleis, maar vanuit dit pand regeert het Duitse parlement. Helaas is ook aan dit pand tijdens de Tweede Wereldoorlog veel schade aangericht. Inmiddels is het pand gerestaureerd, maar ze hebben een aantal historische aandenken bewaard.

Brandenburger Tor
In opdracht van Frederik Willem II is deze mooie toegangspoort tot de stad Berlijn gebouwd. De paarden bovenop de poort zijn een replica. Helaas is het origineel in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld.

Gendarmenmarkt
Op dit grote plein staan twee bijna identieke kerken en een concertgebouw. Voorheen stond hier de voormalige kazerne van het Regiment Gens d’Armes.

De Berlijnse Muur
In 1989 werd deze blokkade van 45 kilometer afgebroken en dit was het einde van de DDR. Met name nabij East Side Gallery is nog redelijk wat te zien van de voormalige Berlijnse Muur.

Checkpoint Charlie
Dit is de bekenste grensovergang tijdens het verdeelde Berlijn. In het nabij gelegen Haus am Checkpoint Charlie worden allerlei herinneringen die zich aan deze grenspost afspeelde aangehaald.

Berliner Dom
Ook de Berlinder Dom is beschadigt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is wel wederopgebouwd, maar dit heeft geresulteerd in een kleidere kathedraal. Hij is minder imposant dan voorheen.

Schloss Charlottenburg
Dit zeer imposante pand is het voormalige zomerverblijf van koning Frederik I en zijn tweede vrouw Sophie Charlotte van Hannover. Eind zeventiende eeus is het gebouwd na de opgelopen schade tijdens de Tweede Wereldoorlog is het grotendeels gerestaureerd. De oorspronkelijke inrichting is helaas niet bewaard gebleven. Ook het omliggende park en de tuin zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

Zoologischer Garten
Deze dierentuin bestaat al meer dan 150 jaar. Het is een relatief kleine dierentuin, maar met verrassend veel dieren. Alle verblijven zijn op een zo’n natuurlijk mogelijke manier aangelegd.

Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
De Gedächtniskirche is een kerk aan de Breitscheidplatz. Rondom de kerk vind je vele straatartiesten, handelaars en bedelaars. Vlakbij de kerk ligt het Europa Center waar een aantal leuke winkels, restaurants en ander attracties zijn.

Rotes Rathaus
De naam geeft letterlijk aan hoe het gebouw eruit ziet. Het is het rode stadhuis van Berlijn. Helaas is het gebouw maar 2 keer per jaar tijdens de Lange Nacht van de Musea van binnen te bewonderen.

Buddy bears
Verspreid door Berlijn zie je overal grote beren staan. Ze zijn het symbool van Berlijn en in winkels kun je kleine exemplaren kopen.