Openbaar Vervoer

Openbaar vervoer

Op verschillende manieren kan je gebruik maken van het openbaar vervoer in Berlijn. Ze hebben diverse type vervoersmiddelen zoals de metro, tram of bus. Als je een eindbestemming weet en je wil kijken hoe je hier het makkelijkste komt, dan kan je het beste gebruik maken van de BVG routeplanner. Hier vind je de meest actuele reisinformatie en vertrektijden. De BVG beschikt ook over een handige mobiele app die je in de stad kunt gebruiken als je internet tot je beschikking hebt.

De prijs van het openbaar vervoer in Berlijn is goed betaalbaar en wordt berekend naar het aantal zones waarin je wilt reizen. Berlijn is opgedeeld in zones A, B en C. Tickets zijn te koop voor ‘zones A en B’, ‘zones B en C’ of ‘zones A, B en C’. De meeste bezienswaardigheden van Berlijn bevinden zich in de zones A en B.

Zone A is het centrum van de stad: De wijken Charlottenburg, Kreuzberg, Mitte, Prenzlauer Berg en Friedrichshain vallen hieronder. In zona A bevinden zich de meest bekende bezienswaardigheden.

Zone B zijn de buitenwijken van Berlijn en zone C zijn de aangrenzende steden en dorpen.

OV-kaart

Bij de informatiepunten op de stations (Kundenzentrum) kan je gratis kaarten krijgen van het metronetwerk. Ook zijn alle stations en metro’s voorzien van kaarten. Via de mobiele app Fahrinfo Berlin kan je de kaart ook downloaden en offline gebruiken.

Alle trajecten zijn met gekleurde lijnen aangegeven. Iedere traject heeft zijn eigen kleur op de kaart en de rondjes zijn stations. De trajecten van de S-Bahn en U-Bahn staan op de OV-kaart.

Tickets

Zickets zijn te koop bij de kaartjesautomaten in de stationshallen of op de perrons, op grotere stations bij het loket, ticketautomaten in de trams of als je met de bus reist bij de chauffeur. Ook kan je gebruik maken van de Fahrinfo Berlin app. Deze is beschikbaar voor Apple en Android. Je koopt een ticket met je creditcard en daarna dowload je deze op je telefoon. Kinderen tot 6 jaar reizen gratis mee met een volwassen begeleider. Kinderen van 6 tot 14 jaar reizen met kortingstarief

Voor gebruik moet je het ticket afstempelen op de lege strook waarop staat ‘Bitte entwerten‘. De stempel maakt het pas een geldig vervoersbewijs. Ieder station en alle bussen en trams zijn uitgerust met een stempelautomaat. Je kunt ze herkennen aan het gele of rode kastje. De stations beschikken niet over controlepoortjes.

Alle kaartjes voor het openbaar vervoer zijn geldig voor alle vervoersmogelijkheden binnen de desbetreffende zone. Daartoe behoren de U-Bahn, S-Bahn, Tram, Bus, Regionalbahn en de veerboten van de BVG.

Wanneer je van plan bent om een hele dag door te brengen in Berlijn, dan kan je wellicht het beste een dagkaart (Tageskarte) kopen voor het openbaar vervoer. Met dit ticket kun je onbeperkt gebruik maken van alle openbaar vervoersmiddelen binnen de zone. Blijf je een aantal dagen in Berlijn dan kan je ook een 48- of 72 uurs kaart aachaffen. Afstempelen is dan niet meer nodig, je kunt gewoon overal instappen. Ben je met een grotere groep van maximaal 5 personen, dan kan je ook een Kleingruppenkarte kopen. Hiermee kan je gezamenlijk de hele dag reizen met één ticket.

Als je van plan bent om alleen een kort stuk te reizen, dan kun je kiezen voor het Einzelfahrausweis. Dit is een enkele reis ticket die slechts 2 uur geldig is binnen de zone. Je kunt met dit ticket niet heen en terug reizen. Dit ticket is alleen voordelig als je korte stukken reist. Het omslagpunt ligt bij zo’n 3 of meer tickets, dan wordt het voordeliger om een dagkaart te kopen.

 

Toeristentickets

Voor toeristen bestaan er twee soorten tickets: de CityTourCard en de Berlin WelcomeCard. Buiten dat je hiermee kunt reizen, geven de tickets ook kortingen voor musea en bezienswaardigheden. Wanneer je weet welke locaties je wilt bezoeken, dan is het een idee om te kijken of je met deze tickets korting krijgt. De tickets zijn te verkrijgen bij de ticketautomaten of bij het loket (dan krijg je er een boekje bij) op de grote stations en op de vliegvelden.

Tijden

De algemene regel is dat het openbaar vervoer tussen 4:00 ’s morgens en 12:00 ’s avonds rijdt, aangevuld met nachtbussen. In de weekenden rijden ook de metro’s de hele nacht door. Op feestdagen geldt de zonsdagsdienstregeling. Voor de exacte informatie adviseren we altijd de routeplanner van de BVG te checken.

Overdag rijdt de S-Bahn om de 10 minuten in het centrum, en buiten het centrum om de 20 minuten. De U-Bahn rijdt ongeveer om de 4 minuten. Je hoeft dit dus niet te plannen, want je zult nooit lang hoeven wachten.

In de avond rijden de metro’s doordeweeks ongeveer tot 24.00 uur. Vervolgens gaan de nachtbussen rijden op dezelfde route als de metro. De nachtbussen hebben een N-nummer. In het weekend rijden de meeste metro’s van Berlijn de hele nacht door, alleen niet met dezelfde regelmaat als overdag. Er zal meer tijd tussen de metro’s zitten, maar dit zal nooit meer zijn dan 20 minuten.

Verschillende vervoersmiddelen

Regionale treinen (Regionalbahn)

De letters RE of RB geven de regionale treinen aan binnen de zone. Het traject is te herkennen aan het nummer dat erachter staat. Met je OV-ticket kan je ook hier gebruik van maken, mits dat je niet verder reist dan zone C. De RE7 verbind de luchthaven Schönefeld met de binnenstad.

De U-Bahn

De U-bahn is een metro die met name in de binnenstad ondergronds rijdt. Alle U-Bahntrajecten worden aangeduid met de letter U, gevolgd door het nummer van het traject.

De S-Bahn

Deze metro/trein verbind de binnenstad met de buitenwijken. De S-Bahn rijdt doorgaans bovenlangs. Alle S-Bahntrajecten worden aangeduid met de letter S, gevolgd door het nummer van het traject. (bijvoorbeeld S1, S2 en S3).

Trams

Berlijn kent een uitgebreid tramnetwerk met meer dan 800 stations. De trajecten aangeduid met een M, zijn de wat snellere en luxe trams. De andere trajecten worden aangeduid met alleen een nummer.

Bussen

Er meer dan 150 buslijnen en bijna 6500 bushaltes, dus de bus is ook een uitstekend vervoersmiddel binnen Berlijn.

Veerboten

Om de vele meren en rivieren te overbruggen kan je gebruik maken van veerboten. Deze liggen veelal wel buiten het centrum.

 

Alternatieve vervoersmiddelen

Hop on hop off bus

De Hop on hop off bus brengt je bij de meeste bezienswaardigheden van de stad. Het is een makkelijke manier om zoveel mogelijk te zien, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Er is ook een goedkoper alternatief om veel van de bekende bezienswaardigheden te zien. Hiervoor heb je alleen een ticket nodig om met stadsbus 100 te reizen. De bus rijdt van station Zoologischer Garten naar Alexanderplatz

 

In een Trabant door Berlijn

Er zijn georganiseerde tours om met een oude Oost-Duitse Trabant de stad te verkennen. Tijdens de tour krijg je veel informatie over Berlijn. Er zijn verschillende excursies te boeken die verschillen in tijd en inhoud.

Met de fiets

Hoewel je de stad lopend kunt verkennen, zal je op de fiets toch veel meer zien. Je kan in een kortere tijd natuurlijk een veel groter gebied zien. Berlijn is alleen niet zo ingericht op fietsen als Nederland, dus je moet wel echt rekening houden met het verkeer en zal soms over drukke autowegen moeten fietsen. Als je het toch te eng vind om alleen op de fiets door de stad te gaan, dan kan je ook gebruik maken van een georganiseerde fietstour.

Vanaf het water

Ook vanaf het water kan je de stad verkennen. Diverse rederijen bieden rondvaarten aan over de Spree of over de Berlijnse meren. Ook kun je een kajak of een waterfiets huren en daarmee op het Landwehrkanal dobberen.